iklan nuffnang

Monday, February 21, 2011

Sup Kuetiau Vietnam

Kuetiau daging Vietnam (untuk sajian 2 orang)

Bahan sup:

500 gram daging (termasuk tulang untuk mendapatkan rebusan air)
100 gram ikan bilis
1 kiub pati ayam
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)
2 liter air

Bahan kuetiau:

200 gram kuetiau
20 gram daging (hiris)
1 sudu besar bawang goreng
3 tangkai daun bawang
2 tangkai cili merah atau cili padi (lebihkan jika ingin pedas)
2 limau kasturi atau limau nipis

Petua;

Elak celur kuetiau terlalu lama (nanti lembik)
Elak celur sayur terlalu lama (nanti hilang khasiat)
Guna daging berkualiti spt batang pinang kerana ia mudah masak & tak ambil masa lama
Sup vietnam tidak memerlukan rempah ratus yang banyak tapi lebihkan sayur..


Bahan-bahan

Rebus.. daging perlu direbus untuk mendapatkan
air rebusan sebagai sup. Renehkan semua bahan sup

Celur... celur kuetiau seketika dalam air panas suam

Hias... sediakan kuetiau dalam mangkuk
dan masukkan bahan spt
hirisan daging, sayur, daun bawang,
cili merah & bahan lain beserta sup.




sumber dari : Harian Metro, Halaman Resipi : Hotel vistana Kuala Lumpur

1 comment:

CikSweety85 said...

Kumpul resipi.. nanti nak masak tuk SUAMI makan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

L.O.V.E

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

 Baby Birthday Ticker Ticker