Bahan sup:
500 gram daging (termasuk tulang untuk mendapatkan rebusan air)
100 gram ikan bilis
1 kiub pati ayam
Garam (secukup rasa)
Gula (secukup rasa)
2 liter air
Bahan kuetiau:
200 gram kuetiau
20 gram daging (hiris)
1 sudu besar bawang goreng
3 tangkai daun bawang
2 tangkai cili merah atau cili padi (lebihkan jika ingin pedas)
2 limau kasturi atau limau nipis
Petua;
Elak celur kuetiau terlalu lama (nanti lembik)
Elak celur sayur terlalu lama (nanti hilang khasiat)
Guna daging berkualiti spt batang pinang kerana ia mudah masak & tak ambil masa lama
Sup vietnam tidak memerlukan rempah ratus yang banyak tapi lebihkan sayur..
Bahan-bahan
Rebus.. daging perlu direbus untuk mendapatkan
air rebusan sebagai sup. Renehkan semua bahan sup
Celur... celur kuetiau seketika dalam air panas suam
Hias... sediakan kuetiau dalam mangkuk
dan masukkan bahan spt
hirisan daging, sayur, daun bawang,
cili merah & bahan lain beserta sup.
sumber dari : Harian Metro, Halaman Resipi : Hotel vistana Kuala Lumpur
1 comment:
Kumpul resipi.. nanti nak masak tuk SUAMI makan :)
Post a Comment